Nya Brasserie Park – en väldesignad besvikelse

Bild till höger lånad av Brasserie Parks Instagram-konto.

Efter en lång tids väntan öppnade Brasserie Park på nytt i mars 2022. En stor renovering var genomförd och Instagram-flödet fylldes snabbt med bilder på lokalen. Mina förväntningar togs till nya nivåer av alla hyllningar och lovord. Wow, tänkte jag – nu har de verkligen gjort något riktigt, riktigt, riktigt bra!

Så efter en ännu längre tids väntan besökte jag nya Brasseriet en sensommarkväll för premiärmiddag. Bordet var bokat och vi gjorde som alla andra sällskap den kvällen och satte oss på uteserveringen mot Rådhuset. Menyn lades på bordet och vi fick snabbt frågan om dryck. En överläggning i sällskapet senare serverades en kall flaska cava till bordet.

Efter en skål och med en känsla av nyfikenhet, förväntan och glädje började jag kika på menyn. På menyn finns fortfarande Brasserie-klassikerna Tartar, Toast Skagen och Wallenbergare. Men utöver de tre rätterna har det fyllts på med en hel del.

Det finns tolv förrätter på menyn – från caviar till redan nämnda Tartar och Toast Skagen och vidare till Veckans tre smörrebröd, Kantarelltoast, Gazpacho och Tonfiskcarpaccio. Det är så mycket olika saker och smaker att jag inte vet varken ut eller in efter tag och känner att förrätt, det får jag stå över den här gången.

Mittdelen av menyn består av Brasseriets Skaldjur. Här finns Skaldjursplateau, hummer, krabba, musslor och ostron. Supergott, men är för mig inte något som kopplas till Brasseriet.

I botten av menyn står varmrätterna upplistade. Här går det att välja bland annat Wallenbergare, Wienerschnitzel, Gravad lax, Blåmusslor, Svamppasta, Friterade Wonton-knyten eller Grillad entrecôte. Det är så spretigt att jag knappt vet vad jag har läst när jag har kommit till slutet. Jag läser igen och fastnar den här gången för Grillad fjällröding. Den känns klassisk och borde passa Brasseriet så som jag känner det, tänker jag.

Innan jag hinner läsa menyn igen och bli ännu mer förvirrad är en fjällröding beställd. Utöver själva fjällrödingen ska rätten innehålla vinkokt salladslök, vitt vin, grädde, forellrom och dillslungad potatis. Med andra ord antar jag att det kommer vara fisk, en god sås, potatis och lite tillbehör.

När tallriken serveras ser det väldigt gott ut. En stor bit fisk är huvudpersonen på tallriken och ligger som på ett hav av sås. Utöver fisken och såsen finns även några broccolibitar, några delar lök och en grillad citron på tallriken. Och så några korn rom då.

Efter en kort fotostund är det dags att hugga in. Jag tar en tugga som innehåller så mycket som möjligt av rätten och känner hur smakerna sprider sig i munnen. Fisken är bra tillagad men lite kall upplever jag. Potatisen, som serveras till, är god. Löken är lite hård och svår att äta och gör även att såsen flyger iväg runt bordet (mindre trevligt). Och så var det såsen då. Den har en god smak, men är lite väl rinnig för min smak. Som helhet saknar det den finess som tidigare funnits på Brasseriet och nu känns det bara hafsigt.

När vi har ätit upp och servitören plockar av vårt bord får vi frågan om dessert eller något annat. Vi är mätta efter maten och meddelar att vi gärna vill fundera en liten stund. Den stunden blir väldigt lång och servitören kommer aldrig tillbaka till vårt bord. Efter vad som känns som en evighet men kanske egentligen är 30 minuter av väntan, väljer vi därför att gå.

Vi möter vår servitör på vägen ut som tackar för ikväll. Han har med andra ord inte en endaste tanke på att vi kanske inte är klara för kvällen eller skulle betala för vårt besök. Vilken tur att vi ser till att göra rätt för oss innan vi lämnar Brasseriet.

Min första middagsupplevelse av nya Brasserie Park blev långtifrån vad jag hade förväntat mig. Lokalen är väldesignad och väldigt fin, men den saknar personlighet. Tidigare hade Brasserie Park en värme som fick mig att känna mig välkommen och avslappnad, nu känns det stelt och stort. Det påminner mer om ett tyskt värdshus än ett fransk brasserie.

Förändring behöver inte vara dåligt. Och jag kommer besöka Brasseriet fler gånger. Men den här kvällen var det faktiskt inte mer än en väldesignad besvikelse.

Lämna ett svar