Mer än bara god dryck på Jönköpings vinbar

Under hösten öppnade Jönköpings första vinbar – 38 grader. På Smedjegatan går det nu att dricka noga utvalt vin och äta lika utvalda maträtter. Lokalen är mörk, murrig och mysig och passar perfekt för en kall höst- eller vinterkväll.

Precis som många andra nya matställen i Jönköping är det klokt att boka bord. Så en fredag promenerar jag och mitt sällskap in i lokalen, redan tidig kväll är lokalen halvfull och vi ser att de flesta bordet har en Reserverat-skylt. Vi ställer oss i kön mot baren. Sneglar mot den stora menyn på väggen. Att välja visar sig vara rätt svårt och det är bra att kön rör sig långsamt framåt.

Väl framme har jag bestämt mig för att äta råbiff och en toast med sikrom i storlek mellan. På 38 grader väljer du som gäst nämligen på storlek Större eller Mellan när det gäller maten. I glaset vill jag gärna ha lättare rödvin som fungerar till båda rätterna. Personen i baren tipsar direkt om ett vin och det känns trovärdigt så det blir mitt val. Vi betalar och sätter oss vid vårt bokade bord.

Vinet får vi med oss direkt från baren och maten serveras en stund senare. Rätterna som jag får framför mig skulle jag säga är något större än en klassisk förrätt. För mig som är rätt hungrig är kombinationen superbra.

Råbiffen är riktigt god. Den serveras på ett icke-klassiskt sätt med soyamajo, sikrom, trattkantareller och skocka-chips. De olika ingredienserna smakar väldigt bra tillsammans och allt på tallriken tillför något. Jag gillar extra mycket syran från kantarellerna tillsammans med det milda köttet – väldigt gott!

Även toasten är god. Utöver sikrom serveras den med syrad grädde och rödlök. En något mer klassisk toast som är smörstekt. Och väldigt god. Brödet är lagom hårt så det är inte svårt att äta vilket ibland är fallet med andra toast-rätter.

Under vårt besök på 38 grader fylls det hela tiden på med folk. Stämningen är avslappnad och mysig. När vi har ätit upp och testat ytterligare ett vin tackar vi för oss.

Gänget bakom 38 grader har öppnat Jönköpings första vinbar och lyckats att både vara duktiga på vin och mat. Kul, tycker jag.

Lämna ett svar