Libanesisk mat-upplevelse på Loella

I höstas öppnade Loella. En restaurang som utlovar att erbjuda en enastående libanesisk upplevelse. Loella tog över lokalen efter Izakaya Moshi och har byggt upp en unik miljö som både känns modern och mysig på samma gång.

När jag premiärbesöker Loella är det fredag och jag har bokat bord med en vän där en rejäl uppdatering står på agendan. Utöver att testa Loellas libanesiska mat då. Det ska väl sägas att min erfarenhet av libanesisk mat är i form av ”välj 4 meze” kombinerad med bulgur, ris eller pommes och ibland köttspett. Ja, som du hör är det främst de andra libanesiska restaurangerna i Jönköping och i andra städer jag har besökt. Så jag är otroligt taggad för att testa Loella!

När jag anländer till restaurangen har min vän redan fått vårt bord. Vi börjar med att kika på listan över cocktails och jag fastnar för den som heter Vetz. Den innehåller chamberyzette, jordgubb, vodka, likör 43, citron, maple spice, vanilj- och kokosyoghurt och basilikaolja på toppen. Den serveras relativt snabbt och första smaken är tydligt kopplad till jordgubb och syrligt god. Väldigt bra drink! 

Vi kikar igenom menyn som består av huvudrätter, varma och kalla meza och två olika avsmakningsmenyer. En med kött och en vegetarisk. Vi överlägger en stund men bestämmer oss sedan för att köra på den vegetariska menyn, även kallad The Green Experience.

Vi sippar på drinken ett tag och efter en stund serveras den första rätten. Då tipsar även servitören om att drinken ska blandas. Yoghurten på toppen ska alltså blandas ner i drinken och visst blir smaken bättre, men tyvärr innebär blandandet också att drinken skär sig vilken sänker upplevelsen väldigt mycket. Märkligt tips, tycker jag tyvärr.

Men tillbaka till maten. Under ungefär fem minuter serveras alla 12 rätter till bordet. Den lilla bordsskivan fylls snabbt på med skålar och tallrikar. Trevligt och härligt men liiiite trångt och svårt att få plats på vårt bord.

Som helhet är det många rätter som smakar väldigt bra. Jag fastnar för Loellas baba ganouj som är sådär god som bara en aubergineröra kan vara. Jag gillar även Makdous, picklade mini-aubergine med valnötter och chili, som har en lagom hetta och tillför något extra till helheten. Klassiker som falafel, halloumi och ostrullar smakar också väldigt bra.

För mig är det smakmässigt en bra blandning mellan bekanta och nya smaker, vilket bidrar till en härlig mat-upplevelse. Att tillsammans sitta och prata om smakerna är en av mina favorit-aktiviteter och den får verkligen chans att bli av här. Det jag saknar kopplat till maten är en genomgång av vad vi serveras från personalen. Tallrikarna ställs bara ner, utan någon beskrivning. Jag tycker också att många av rätter är onödigt mycket garnerade. Stora vitkålsblad och de återkommande granatäpplekärnorna blir lite mycket till slut och tar över.

Efter att ha ätit en stund ändras musiken i lokalen och en av kvällens överraskningar kommer in. För mig som har följt Loella på Instagram sedan starten är inslagen av magdans inget nytt, men min väns förvånade min är oslagbar. Vi klappar uppskattande till musiken och visst är det en upplevelse som kommer lite oväntat. Många i lokalen är lika förvånad som min vän, vilket är kul!

Vi fortsätter att äta och prata en stund till, men  en relativt kort stund efter första dansen är det dags för nästa. Gästerna har inte bytts ut i särskilt stor utsträckning och vi får låtsas bli förvånade igen. Det blir inte lika applåderat som den första gången, kanske hade det räckt med en dans under de här timmarna. Men det är ett roligt och unikt inslag!

När vi har ätit upp och funderar på en drink till är personalen som försvunnen. Vi väntar en stund och bestämmer oss istället för att betala och gå hemåt, men det tar också tid att få kontakt. Efter att maten har serverats har det på drygt 2,5 timme alltså inte varit någon i personalen hos oss. Ingen har frågat om hur maten smakar, om vi vill dricka något mer eller vad som helst. Vi känner oss minst sagt osynliga vilket verkligen drar ner betyget för mig.

Ska jag summera besöket på Loella så överträffar det mina förväntningar när det gäller mat. Detta är en annan typ av libanesisk mat-upplevelse om du som jag är van vid ”välj 4 meze” på en lunch. Men drinken som inte alls blir bra efter tips från personalen och den dåliga servicen sänker mitt helhetsbetyg.

STÄLLET – 4

En stark fyra. Lugna färgtoner, mycket naturmaterial och en fin balans mellan modernt och mysigt. Väldigt fint, men jag tycker borden är lite små för den delade avsmakningsmenyn.

SERVICE – 1

När vi väl är i kontakt med någon i personalen är det trevligt och känns kunnigt. Men eftersom vi blir osynliga efter att maten serveras och sedan får kämpa för att betala blir det en etta.

MATEN – 4

Gillar maten starkt! Spännande med avsmakningsmeny som jag utgår från innehåller kökets bästa rätter. Gillar även att det finns färdiga huvudrätter som jag ser framemot att testa. 

SLUTBETYG – 3

Det blir en trea i slutbetyg som dras ner av servicen. Hoppas att servicen vi fick var ett undantag och inte något som är standard.