Låt oss tillsammans göra 2019 till stamkrogens revival!

Hej bloggen, long time no seen.

Jag har de senaste månaderna fått ett nyvunnet intresse för öl. Det har, utöver att jag skaffat konto på Untappd (@johanssonsi heter jag där), resulterat i att jag konsumerat ett stort antal ölpoddar. En av dem heter Ölpölen. I ett av deras senaste avsnitt pratar man om det amerikanska konceptet #flagshipfebruary. Kortfattat är det en motreaktion mot ölkonsumenternas ständiga jakt på ny öl. Den här jakten har nämligen fått konsekvensen att färre och färre köper bryggeriernas flagskeppsöl som är den öl som håller uppe inkomsterna och skapar en ekonomisk buffert.

I podden resonerar programledarna om att den ständiga jakten på det nya riskerar att drabba många hantverksbryggeri den dag ölkonjunkturen vänder och intresset svalnar eftersom den gjort det svårare att bygga upp en ekonomisk buffert. Konsekvensen skulle i det längre loppet kunna innebära att bryggerier får lägga ner eller blir uppköpta av de internationella storjättarna.

Det här har fått mig att fundera en hel del över restaurangsituationen i Jönköping. Vi har de senaste åren upplevt ett uppsving. Fler och fler restauranger har slagit upp sina portar i stan och vi konsumenter får allt större valmöjligheter. Samtidigt tror jag att det här bidrar till att vi ständigt letar efter något nytt, något vi inte testat innan och att allt färre har en go-to-restaurang som de ständigt återvänder till.

I längden tror jag det är en farlig utveckling. Av samma anledning som ett bryggeri behöver ha en flagskeppsöl som säljer tillräckligt bra för att få det att gå runt behöver restauranger och krogar stamgäster. Jag hör på olika håll röster som säger att många restauranger i Jönköping har det svårt med marginalerna. Därför vill jag slå ett slag för stamkrogen och tänkte avslutningsvis tipsa om mina tre favoriter i Jönköping. Tre restauranger jag ständigt återvänder till och som alla tre får klassa som prisvärda.

1) Restaurang Pique Nique
Försöker gå hit åtminstone en gång i veckan. Alltid god och prisvärd lunchmat. Alltid trevlig AW på fredagar. Och alltid trevlig personal. Går du dit – testa gärna Poppels APA som undertecknad tjatat in i ölsortimentet.

2) Izakaya Station
I något program pratar Filip och Fredrik om en ”slice av folkhem”. Det här är snarare en slice av storstad. När jag smiter in här en fredag- eller lördagkväll glömmer jag Jönköping och vardagen. Ett extra plus för deras bra ölutbud.

3) Kajen 23
Tycker personligen att de har stans bästa pizza. Ett bra upplägg för en succé-lördag är att först gå på bio och sedan avsluta kvällen på Kajen med öl och pizza.

Det var mina tre favoriter i Jönköping som jag ständigt försöker återkomma till. Mina go-to-restauranger. Vilka är dina tre? Låt oss tillsammans göra 2019 till stamkrogens revival!

Lämna ett svar