Köttbullarna spirar på Spira

Det är dagen innan min vän från Österrike ska lämna Sverige efter tre månader i Jönköping. Tre månader utan att ha ätit en enda köttbulle. Så jag bestämmer mig för att ta med henne på en riktigt klassisk lunch på Spira – med köttbullar, potatismos, gräddsås och lingon.

Vi är tidiga, 11.28 betalar vi, vilket betyder att vi endast betalar 99 kr istället för 105 kr, då de har specialpris före 11.30. Det finns alltid fyra rätter att välja på, vilket gör att det finns något för alla i sällskapet. För min kompanjon finns inga alternativ, hon får inte lämna utan att ha ätit den svenska paradrätten. Mitt val landar dock på dagens fisk. Jag får lite vibbar från charterresorna jag varit på, för på Spira finns det visningsexemplar av varje rätt så du vet exakt vad du får på din tallrik.

Kocken lyckas göra en uppläggning som får en köttbulletallrik att se ut som konst och enligt min annars wienerschnitzelätande vän smakade det lika bra som det såg ut. Vilken succé! Min currymarineradefisk var perfekt tillagad och hade en spännande smak. Sedan gick jag lös på salladsbuffén, som är bland det viktigaste när jag väljer lunchrestaurang. Även den var till belåtenhet. Det fanns matigare varianter som potatis och sallader full med fetaost. Samtliga skålar innehöll spännande blandningar och det fanns goda möjligheter för en person utan botten (där jag inräknar mig själv) att bli riktigt mätt! Även brödavdelningen innehöll inslag utöver det vanliga i form av knapriga grissini, god olja och krutonger.

En lunch som var i belåtenhet, i gott sällskap och i en miljö ut över det vanliga. Den ljusa lokalen och utsikten över Munksjön satte guldkant på lunchen och lagom till att restaurangen börjar bli allt för högljudd på grund av akustiken och stundande lunchruchen lämnar jag och mitt sällskap. Hit kommer jag gå fler gånger när jag vill avnjuta en mer sofistikerad lunch där kavajen behålls på och gärna när värmen når Jönköping och uteserveringen slår upp portarna.

Lämna ett svar