Kaxigt och genomtänkt i bra balans på Dirty Dick’s

Det är fredag och när vi kliver in i lokalen på Smedjegatan är det lugnt. Lokalen, som för ett tag sedan blivit nästintill dubbelt så stor på nedervåningen, känns välkomnande. Inredningen är fortsatt en mix av humor och western. Och det är både charmigt och unikt. Varje detalj känns spontant planerad.

Vi får vårt bokade bord och slår oss ner med menyn i högsta hugg. Vi bestämmer oss snabbt för att börja med en nachos att dela på, så det beställs. Bland varmrätterna finns bland annat ribs och högrev, men jag bestämmer mig tidigt för att välja flanklådan.

En lagom lång stund efter beställning serveras nachosen. Det är inget komplicerat egentligen. Det är nachoschips med tomat, chili, ost och BBQ-majonnäs. Och så är det då en grön olja/röra/pesto eller liknande. Det smakar dels av vad jag tror är persilja och dels väldigt mycket salt. Röran tar över om tuggan består för mycket av den, men som helhet är nachosen en svårslagen kombination. Med varsin assiett blir det smidigt att dela och visst är det något speciellt med sharing-rätter (även om det kanske inte är helt rätt i tiden…).

Det kommer ytterligare några sällskap men det är fortsatt lugnt i lokalen. Skönt, tycker jag. Efter en stund serveras våra varmrätter. Framför mig står en flanklåda med korianderkål, mango, picklad gurka på ingefära, friterad potatis och BBQ-majo. Och den där gröna såsen då.

Upplägget ser precis ut som jag föreställt. Kaxigt och slarvigt men så genomtänkt. Allt är bra gjort och ser väl komponerat ut. Jag tar en liten tugga från varje detalj i lådan och allt smakar gott. Och en tugga med varje del smakar minst lika bra.

Den där gröna, och salta, oljan försöker jag undvika dock, för när den är med i tuggan tar den över och dödar alla andra smaker. Men utan den smakar det bra. Köttet är lite segt, antagligen för att det gått för länge innan det gratinerades med ost. Just ostlagret känns lite överflödigt till rätten, men vem är jag att tacka nej till ost… Korianderkålen är riktigt god och de stora bitarna av gurka tillför något extra till rätten. Sötman från mangon balanserar också upp och potatisen är väl friterade. Som helhet är flanklådan god.

När maten är uppäten funderar vi på dessert men väljer istället att avrunda med en drink. Dirty Dick’s erbjuder bland annat ett gäng olika Gin och tonics och en kvällens drink. Vårt val av ”dessert” visar sig vara klokt, drinkarna smakar bra och avrundar på ett fint sätt.

Servicen är bra genom hela kvällen. Avslappnad men tydligt personlig. En bra balans, tycker jag.

Jag stänger dörren på Dirty Dick’s för den här gången. Smaken av salt är borta och kvar är istället en skön känsla av god mat i en rolig miljö med personlig service.

Lämna ett svar