Kajen 23 lever inte upp till förväntningarna 

Det är torsdag och ett bord har bokats på Kajen 23 för att fira min lillebrors 18-årsdag. Det är en solig kväll men något sval, så vi tar ett bord på den inglasade uteserveringen. Solen strålar rakt in genom fönsterpartiet och skapar en stark känsla av sommar.

Vi är inte fulltaliga när servitören först kommer fram till vårt bord, så vi avvaktar att beställa direkt. När alla sedan är på plats och vi får frågan igen har alla inte bestämt sig, så vi avvaktar att beställa en gång till. Sedan dröjer det tyvärr en längre stund men till slut får vi beställa både dryck och mat. Värt att notera är att födelsedagsbarnet, som fyller 18 år just den dagen, inte får visa legitimation för sitt vin…

Det tar ytterligare en stund innan drycken serveras. En stund senare kommer även förrätten; en charkbricka att dela på. I min bok en charkbricka som är precis som den ska vara. Två marmelader, oliver, ost, chark, brödbitar och kapris i en fin blandning. Allt smakar gott och är en bra start på middagen.

När merparten av förrätten är uppäten serveras våra varmrätter. Jag har valt Pasta Vongole och får en generös portion pasta framför mig. En citrondel ligger på ena kanten, så jag pressar den över. Det är generöst med musslor, parmesan på toppen och doftar väldigt gott. Jag snurrar en tugga och känner smaken av tomat, vin och citron. Bra avvägda smaker och musslorna är bra tillagade.

Det är en god måltid och mättande med sin generösa portion, men det är ett plus i min bok. Det som sänker smakupplevelsen är att den är väldigt tomat-tung. Istället för att bara vara slungad med körsbärstomater och persilja som jag förväntar mig, är den här rätten omfamnad av tomatsås. Det är inte så fräscht som jag förväntar mig av en Pasta Vongole, men absolut gott!

Den här gången har förrätt och varmrätt mättat tillräckligt så vi avstår dessert. Kvällen är fortsatt ljus men har blivit kyligare, så det känns som rätt beslut att sitta på den inglasade uteserveringen. Vi betalar vid kassan och tackar för den här gången.

Ingen service som höjer upplevelsen, snarare tvärtom då det känns som personalen är underbemannad och stressad. Maten är absolut god men saknar den finess jag förväntar mig.

Men! En trevlig kväll på vad som börjar bli en klassisk restaurang i Jönköping.

STÄLLET – 2 stjärnor

Gillar den inglasade uteserveringen men tycker  att den är dåligt inredd. Dels för att stilen inte matchar lokalen, dels för att det är trångt mellan borden.

SERVICE – 2 stjärnor

Långsamt, ouppmärksamt, underbemannat och stressad. Inget som höjer besöket, men inte heller så dåligt att det förstör vår kväll. ”Duger men inte mer”, stämmer in bra här.

MATEN – 3 stjärnor

Charkbrickan är god och är en bra start på kvällen. Pastan är inte som förväntat men har goda smaker. Generöst med musslor är ett plus.

SLUTBETYG – 3 stjärnor

Det blir en trea, men en svag sådan, där maten höjer totalen. Som helhet är det en bra kväll på Kajen. Ett trevligt ställe som absolut är värt att besöka en sommarkväll (men lämna de höga förväntningarna hemma).