Jönköpings mest prisvärda lunch är inte en vanlig pizza…

…det är en pizza gjord på focaccia.

Lolli Nonna intill Rådhusparken är lätt att gå förbi, med en ganska anonym skylt intryckt mellan blaffiga loggor från trafikskolor och politiska partier. Det bör man dock inte göra. Här inne ryms nämligen vad som kan vara stadens mest prisvärda lunch.

Om det är pizza eller macka som serveras upplevs som en tolkningsfråga efter en kik på menyn. Huvudrätten är en matig focaccia med pålägg (men det finns även sallad och pasta, som vi inte hann testa), vilket uppges vara Roms svar på den vanliga focaccian, men den benämns där som “pizza”. Det spelar egentligen ingen roll vad det kallas. Det är stabil mat. Inget för den glutenintolerante.

Lokalen är vitkaklad och ganska liten, och ger känslan av att vara en före detta deli. Det funkar bra för ändamålet. Bakom diskarna arbetar två kockar för att förse den fullsatta lokalen med efterlängtad mat. Vårt bord är nära disken, och har full vy över tomma kartonger och gamla plastpåsar som lämnats i restaurangdelen, vilket ger ett lite stökigt intryck.

Maten kommer förhållandevis snabbt, trots fullsatt lokal. Vi beställde två varianter: en med mortadella, pistage, färskost och mozzarella, och en annan med salami, parmesan, solrospesto och komozzarella. Alla dessa godsaker serveras mellan två rejäla skivor fluffig focaccia med krispig yta. Så kanske är det en macka, namnet till trots? Vi landar nog i det.

Oavsett, så är båda rätterna toppen. Krämiga, smakrika och med smakkombinationer som man inte skulle hitta på en vanlig pizzeria. Jag hade gärna beställt båda igen, om jag inte vore så sugen på att testa det som vi inte hunnit testa. Mängden mat är väldigt generös, och vi går därifrån mer än nöjda ur ett hungerperspektiv. Givet att det var en jobblunch, och att undertecknad inte är någon stor vinkännare, utforskade vi inte vinutbudet, men kunde konstatera att det såg ut att finnas gott om alternativ att välja bland för kvällsgästerna.

För 110 kronor bör Lolli Nonna vara ett toppval för den som vill äta en god och mättande lunch i JKPG City. Vi kommer garanterat igen. Snart.

Stället – 2

En helt okej lokal, men med lite stökig akustik. Betyget hade landat på en stabil 3:a om det inte vore för att vår närmaste granne var kasserade kartonger och plastpåsar. Men det är ju enkelt ordnat.

Service – 3

Vad man förväntar sig en lunch. Förhållandevis snabb servering givet belastning.

Maten – 4

God vällagad mat, autentiska italienska ingredienser, rejäla portioner. Riktigt bra.

Slutbetyg – 4

Den som vill ha en god och rejäl lunch kan inte gå fel med Lolli Nonna. Jag räknar med att bli stammis.