JKPG Matguides stora semmeltest 2024

För fjärde året i rad presenterar vi Jönköpings största och kanske enda semmeltest! Nytt för i år är att vi har bjudit in några av våra följare och skapat en unik panel med personer som älskar semlor.

Panelen har gett varje semla betyg och det presenteras med en summerad kommentar. Den guidande texten till är tänkt att hjälpa dig hitta rätt semla för just dina smaklökar.

Även i år har våra följare på Instagram bestämt vilka semlor vi ska testa, så det är inte samma som tidigare år. Stort tack till er som tipsade!

I år har vi listat semlorna i bokstavsordning.

OM TESTPANELENS DRÖMSEMLA

Anne-Sofie Joelsson
Jonas Larsson

Anne-Sofie Joelsson. ”Bullen ska vara tung och fluffig med mycket kardemumma. Grädden ska vara två-vispad; bara röras i första omgången och vara lite seg och sedan vispas upp igen. Mandelmassan ska vara med kanderade mandlar som mals och hackas, blandats med ytterst lite florsocker och det ska vara bitar i. Mandelmassan får inte vara för söt och gärna innehålla kardemumma. Florsockret är också viktigt för helheten.”

Jonas Larsson. ”Nybakad mjuk och luftig bulle med tydlig kardemummasmak. Mandelmassan får gärna innehålla lite bitar, inte för slät och söt, inget sockerknaster. Viktigt med tydlig mandelsmak och det får inte vara snålt med mandelmassa. Grädden får inte vara för hårt vispad.”

Emelie Westerlind
Victor Sjölin
Linnea Lackmar

Emelie Westerlind. ”Min drömsemla har en luftig bulle med tydlig kardemummasmak. Lagom mycket lättvispad grädde och en nötig mandelmassa, gärna med bitar. Pluspoäng om den inte är för stor!”

Victor Sjölin. ”En fluffig semmelbulle med tydlig kardemummasmak, fylld med generös mängd mandelmassa gjord på äkta mandlar, gärna med lite textur. Fyll på med lagom hårt vispad grädde – tillräckligt för att hålla formen men utan att bli grynig. Toppa med ett välpudrat lock som kan användas för att skopa upp lite grädde för första smakprovet!””

Linnea Lackmar. ”Min drömsemla har en bulle med tyngd utan att vara för kompakt med nyans av kardemumma. Grädden ska det inte snålas med och den ska vara lättvispad. Mandelmassan ska vara nötig med bitar med viss sötma utan att vara sockerknastrig.”

OM TESTET
Semlorna fick en siffra och testades som ett blind-test. Panelen delade ut poäng för bulle, mandelmassa, grädde och utseende. Panelen sammanfattade och diskuterade semlan tillsammans. Priset gäller för avhämtning om inget annat anges. Semlorna köptes och testades en lördag i slutet av januari 2024. Undrar du något om testet? Maila oss på hej@jkpgmatguide.se!

 
> Bernards (Kyrkogatan)
Det här är en semla för den som… tycker att mängden grädden är viktig på en semla och som föredrar när det är mycket grädde. Mandelmassan har en tydlig nötsmak och stora bitar av nötter. Bullen har en tydlig kardemumma-smak.

9 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 2
Grädde: 1
Utseende: 3
Pris: 44:-
Panelens kommentar: ”Väldigt fint utseende”, kommenterar panelen och tycker att semlan är lättskuren. Mängden grädde delar panelen och vissa anser att utseendet smäller högre än smaken. De gillar konsistensen på mandelmassan och tycker att bullen är god.
> Biltema
Det här är en semla för den som… vill ha något av en mini-semla. Grädden är hårt vispad och har en smak som liknar sprut-grädde. Mandelmassan är placerad på sidorna av bullen och är något bitter i smaken. Bullen är bara där och sticker inte ut på något sätt.

8 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 20:-
Panelens kommentar: En gullig semla som får kommentarer som ”Hrrmmmm” och ”Inte rolig”. Panelen upplever mandelmassan som märklig och articficell i smaken, vilket sänker helheten. Grädden upplevs något gammal i smaken och höjer inte heller upplevelsen.
> Bryggan
Det här är en semla för den som… vill ha en lättare semla, i alla fall i upplevd vikt. Luftig bulle som gått en stund i ugnen. Grädden är vispad till en tjockare konsistens och mandelmassan har inga smaker som sticker ut.

9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 45:-
Panelens kommentar: Detaljer som ojämnt spritsad grädde och överbakad bulle sänker panelens betyg. Grädde upplevs som för hårt vispad och mandelmassan menar panelen är intetsägande.

> Gilberts
Det här är en semla för den som… vill ha en semla med sockerknastrig mandelmassa och generösa mängder grädde. Locket är stort och täcker bullen på ett sätt som gör att den påminner om en hamburgare till utseendet.

8 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 42:-
Panelens kommentar: Ingen favorit hos panelen och det är främst den sockerknastriga mandelmassan som drar ner upplevelsen. Grädden upplevs hårt vispad och med en stor mängd sett till bullens storlek.

> HeddaGretas
Det här är en semla för den som… är ute efter en semla med en bulle som har tydlig kardemumma-smak. Mandelmassan toppas med rostad mandel vilket höjer smakerna och innehåller bitar vilket ger ett crunch. En lite annorlunda semla men ändå klassisk.

13 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 2
Grädde: 4
Utseende: 4
Pris: 47:-
Panelens kommentar: ”Lite kul utseende”, säger någon vid första anblick. Efter en tugga diskuteras mandelmassan som någon upplever som sockerknastrig, någon som god med bitar och extra mandel. Tydlig kardemumma-smak i bullen förhöjer även om bullen i övrigt upplevs lite torr.

> Landhs (Kroatopret)
Det här är en semla för den som… vill ha en semla med klassisk utseende med en bra balans mellan de olika delarna. Bullen är åt det luftigare hållet och med en svag smak av kardemumma. Mandelmassan är något lättare i konsistens och möter en grädde som är något mer hårt vispat.

11 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 3
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 45:-
Panelens kommentar: ”Ser fin ut” och ”Större än de andra och högre”, säger panelenoch kommenterar sedan bullen som något underbakad men med en luftighet. Mandelmassan saknar de crunch i, men gillar smaken och att den är just lite lättare i konsistensen. Någon anar vanilj i, men kan inte helt sätta fingret på det. ”God”, summeras det runt bordet.

> Rosetten (Kålgården)
Det här är en semla för den som… är sugen på en semla med en sötare mandelmassa med stora bita i. Manelmassan kombineras med en klassisk bulle, både i smak och utseende, och en grädde som ligger högre på vispningsskalan.

9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 2
Utseende: 3
Pris: 42:-
Panelens kommentar: Hög i formen, klassisk och fin summer panelen den här semlans utseende. Den sötare mandelmassan delar panelen och vissa är mer positiva än andra. Bullen anser man saknar lite smak och grädde upplevs som för hårt vispad.

> Stuk
Det här är en semla för den som… vill ha en semla vars bulle har mycket smak. Mandelmassan har stora bitar och drar åt det tjockare hållet, den är inte klassisk och ha en tydlig nötsmak. Grädden är lättvispad och ligger o-spritsad under en superrunt lock.

18 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 4
Grädde: 5
Utseende: 5
Pris: 58:-
Panelens kommentar: ”Jag får gåshud”, säger en i panelen när semlan från Stuk serveras. Panelen är överens om att det här är dagens godaste semla! Även om mandelmassan delar panelen något är de överens om att semlan som helhet är väldigt god.

> Wallentins
Det här är en semla för den som… vill ha en semla som verkligen ser ut som en semla. Mandelmassan innehåller flagad och rostad mandel och har en tydlig smak av marsipan. Locket är i lagom storlek och grädden vispad på ett fint sätt, inte för hårt. Bullen är kompakt i konsistensen.

11 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1
Grädde: 3
Utseende: 5
Pris: 42:-
Panelens kommentar: En AI-genererad semla i sitt utseende med perfekt form. Mandelmassan med smak av marsipan faller inte panelen i smaken. Men locket utses till testets bästa!

> Werket x Carotte
Det här är en semla för den som… är ute efter en semla med kompakt bulle som är åt det tyngre hållet. Mandelmassan har tydliga mandlar i och med en sälta. Grädden är åt det lättare hållet på skalan och ligger under ett större lock.

16 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 4
Grädde: 5
Utseende: 4
Pris: 48:- (på plats)
Panelens kommentar: Den här semlan anser två deltagare i panelen har den bästa mandelmassan OCH är den bästa semlan totalt sett. Den får 5/5 på allt. Resterande del av panelen fastnar något på den kompakta bullen, men gillar den ”perfekta” grädden.

> Wienerkonditoriet
Det här är en semla för den som… vill ha en klassisk semla med en större storlek och kanske den som ger mest semla för pengarna. Mandelmassan har tydliga bitar av mandel, både vanliga och rostade. Grädden är lagom vispad och möter en bulle som är så nära klassisk semmel-bulle man kan komma.

17 poäng / 20 poäng
Bulle: 5
Mandelmassa: 4
Grädde: 4
Utseende: 4
Pris: 44kr
Panelens kommentar: ”Wow”, är panelens första intryck. Den beskrivs som en semla med trevlig färg på bullen, fin form och fint spritsad grädde. Någon säger ”mastodont-semla” och menar att storleken nog är i topp för testet. Mandelmassan faller panelen i smaken och blir en favorit hos flera. Grädden beskrivs som fin och totalt sett är detta en jättegod semla enligt panelen.

Semlor som önskades till testet men inte testades:
> Espresso House. Semlorna var slut på testdagen.
> Rommelsjö café. Ville ej delta.
> Flättinge gårdskafé. Sålde inte semlor på testdagen.
> Lindströms. Ville ej delta.

 

SPECIALSEMLOR

> Rudenstams
Det här är en semla för den som... är ute efter en annorlunda semla med ett spännande utseende. Smakkombinationerna med äpple och pistage är tydliga och skapar en spännande mix. En unik semla för den som vill testa något nytt.

Totalpoäng: 4
Pris: 55:-
Panelens kommentar: En riktig hantverkssemla menar panelen som tycker att den både ser fin och spännane ut. Den gröna pistagekrämen skapar viss nyfikenhet och panelen tycker smakkombinationen är svår att få ett grepp om. Men spännande – är de alla överens om.

> Wienerkonditoriet
Det här är en semla för den som... vill testa något nytt men i kombination med en klassisk semla. Formen påminner en del om en mindre baguette och utseendet lockar till att smaka. En hel del grädde återfinns här, en standard-bulle” och en massa som kan smaka ännu mer pistage.

Totalpoäng: 4
Pris: 46:-
Panelens kommentar: Kul form och en snygg semla med pistage på, säger panelen. Lite wow-faktor till utseendet. Smakerna menar panelen hade kunnat sticka ut ännu mer. En kul bakelse med bra bulle, mycket grädde och god massa summerar panelen.