JKPG Matguides stora semmeltest 2022

Förra året fick jag och Glenn Lunell den briljanta idén att testa semlor. Och eftersom det var så roligt och uppskattat har vi testat semlor ännu en gång!

Precis som förra året fick våra följare på Instagram bestämma vilka ställen vi skulle testa, så det är inte samma som förra året. Stort tack till er som tipsade!

Vi har listat semlorna från högsta totalbetyg till lägsta.

OM TESTPANELENS DRÖMSEMLA
Glenn Lunell – En fast bulle med tyngd och kompakt tuggmotstånd. Med lite lättvispad grädde och ett överflöd av tjock och nötig mandelmassa med bitar.

Alice Berntsson – En luftig bulle med lagom mycket smak av kardemumma. Mandelmassan ska innehålla bitar av mandel och vara söt, utan att vara sockrig. Grädden får inte vara för hårt vispad eller i för stor mängd.

OM TESTET
Semlorna fick en siffra och testades som ett blind-test. Panelen delade enskilt ut poäng för bulle, mandelmassa, grädde och utseende. Poängen delades på två och panelen sammanfattade semlan tillsammans i en kommentar. Priset gäller för avhämtning. Semlorna köptes och testades en lördag i februari 2022. Undrar du något om testet? Maila oss på hej@jkpgmatguide.se!

> Tokeryds Herrgårdscafé – Nykomling i Jönköping!
13,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 3
Mandelmassa: 3,5
Grädde: 3
Utseende: 4
Vikt: 150 g
Pris: 35:- (på Torget)
Kommentar: Kompakt och mättande bulle som är svår definera. Mandelmassan påminner om Stuks från 2021 med marconamandlar och saltkola-aktig smak. Grädden är lättvispad och speciellt spritsad. Som helhet är den god, den sticker ut utan att vara för speciell. Jämfört med de andra är den liten i storleken och hantverksmässig i utseendet.
> Wienerkonditoriet – Mycket semla för pengarna!
13,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 3,5
Mandelmassa: 4
Grädde: 4
Utseende: 2
Vikt: 198 g
Pris: 35:-
Kommentar: Som helhet en bra och klassisk semla. Mandelmassan är slät och faller hela panelen i smaken, den är väldigt god är den gemensamma åsikten. Grädden är luftig. Bullen är lite torr men samtidigt luftig.
> Stuk – Semmel-snackis för andra året i rad!
13,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 2,5
Grädde: 4
Utseende: 3
Vikt: 180 g
Pris: 49:-
Kommentar: När det gäller den här semlan går panelens åsikter isär. Glenn tycker att mandelmassan har en god smak, men med något för stora bitar. Han gillar även den lättvispade grädden. Och bullen får full pott i hans bok – matig med mycket kardemummasmak. För Alice blir det här för lite semla och mer som en bakelse. Hon tycker att den är för osöt även om den är god, men inte som den optimala semlan.

> Chokladverkstan (Tokarp)
12,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 4
Grädde: 2,5
Utseende: 4
Vikt: 208 g
Pris: 50:-
Kommentar: Här är det utseendet och mandelmassan som sticker ut och höjer betyget. Bullen upplevs tråkig i smaken och lite tung. Men mandelmassan innehåller utöver mandlar även hasselnötter, är mycket crunchig och väldigt god. Mycket grädde som visserligen är rätt söt (sockret känns).

> Lindströms
10,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 4
Mandelmassa: 2,5
Grädde: 2
Utseende: 2
Vikt: 139 g
Pris: 39:-
Kommentar: En lätt och luftig bulle med en smak av kardemumma. Proportionerna mellan de tre olika delarna är lite skev och det är lite, lite mandelmassa. Halva panelen tycker också att mandelmassan är något söt. Grädden sticker inte ut på något sätt utan spelar sin roll som den ska.

> Rosetten (Kålgården)
10,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 2,5
Mandelmassa: 3
Grädde: 2
Utseende: 3
Vikt: 144 g
Pris: 38:-
Kommentar: Den här semlan upplevs ha en ba storlek och en fin form. Det är alltså utseendet som fångar panelens uppmärksamhet. Själva mandelmassan är svår att definera, men panelen är överens om att det är något som poppar smakmässigt – kan det vara rostad mandel?Grädden är bara där som en statist.

> HeddaGretas
10,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 2,5
Mandelmassa: 1
Grädde: 2
Utseende: 5
Vikt: 185 g
Pris: 42:-
Kommentar: En väldigt fin semla sett till utseendet. Under locket finns ett strössel av rostad mandel? Den rostade smaken tar över för mycket och tillsammans med väldigt mycket socker i mandelmassan blir det inte en trevlig upplevelse (sockret knastrar mellan tänderna). Bullen är bra i konistens men med en speciell, syrlig, smak och med stora bitar av kardeumma.

> Bernards (Atollen)
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 3
Grädde: 2
Utseende: 3
Vikt: 143 g
Pris: 37:-
Kommentar: Här är det mandelmassan som sticker ut och är det bästa med semlan. Den har lagom mycket bitar och en hint av vanilj. Bullen är torr och intetsägande i smaken. Grädden upplevs som ”standard” och tillför inget extra.

> Landhs (Kroatorpet)
10 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2,5
Grädde: 2
Utseende: 3,5
Vikt: 156 g
Pris: 37:-
Kommentar: När det gäller den här semlan går panelens åsikter isär. Ena halvan tycker att det är för mycket åt vaniljhållet i mandelmassan och att bullen är för degig. Andra halvan tycker att mandelmassan är god men håller med om attbullen är lite degig. Grädden sticker inte ut. Rejäl i sin storlek.

(Samtliga semlor som säljs inom Landhs-gruppen bakas i Bankeryd, så det är ”samma” semla som säljs på Kroatorpet samt övriga Landhs (t.ex. Habo))

> Ica Maxi
9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 3
Grädde: 2
Utseende: 2
Vikt: 172 g
Pris: 25:-
Kommentar: Jämfört med de andra semlorna är den här bullen något blek. I övrigt är det en ”klassisk semla”, utan något som sticker ut smakmässigt. Det är mycket mandelmassa med stora bitar. Bullen är luftig och känns fabrikstillverkad. Grädden upplevs tråkig i smak och konsistens.

> Napoleon
9 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 2
Utseende: 3
Vikt: 139 g
Pris: 42:-
Kommentar: Den här semlan har en mandelmassa med tydlig smak av bittermandel. Det är inga bitar i mandelmassan men den är sockrig. Bullen är kompakt och något av en standard-semmelbulle. Grädden är söt.

> Arne Bageri & Butik
8 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 2
Grädde: 1
Utseende: 3
Vikt: 157 g
Pris: 35:-
Kommentar: När det gäller den här semlan är det inte smaksensation. Trots sitt ganska fina utseende är ingredienserna något annat. Bullen är blek och smaklös. Mandelmassan är klistrig i konsistensen och saknar smak. Grädden är för hårt vispad och upplevs som smör.

> Frimans café och bistro
8 poäng / 20 poäng
Bulle: 2
Mandelmassa: 1
Grädde: 2
Utseende: 3
Vikt: 197 g
Pris: 45:-
Kommentar: Här är en semla med ett fint utseende som lockar till att ta en tugga, men som visar sig smaka lite annorlunda än förväntat. Grädden varken tillför eller fråntar något upplevelsen utan det är mandelmassan som sticker ut. Panelen upplever den som märklig smakmässig med stora bitar, smak av bittermandel och något som påminner om kanel? Totalt sett är det ingen bra helhet med spretiga smaker.

 

Specialsemlor

> Rudenstams äpplesemla
12,5 poäng / 20 poäng
Bulle: 3,5
Mandelmassa:
Grädde: 4
Utseende: 5
Vikt: 195 g
Pris: 50:-
Kommentar: Det här är absolut ingen klassisk semla – men wow, vad god! Den blir mer som en god äppelkaka med crunchig grädde. Bullen är jättegod, kompotten med äpplen har panelen delade åsikter om och grädden är god med hasselnötter i.

> HeddaGretas lyxsemla
8 poäng / 20 poäng
Bulle: 1,5
Mandelmassa: 1
Grädde: 3
Utseende: 2,5
Vikt: 195 g
Pris: 48:-
Kommentar: Det här är verkligen en specialsemla. Vaniljkrämen väller ut. Den här semlan ger ”too much” ett utseende. Smakmässigt finns det ingen balans mellan ingredienserna, det är bara för mycket. Faller inte panalen i smaken.

Lämna ett svar