Hemtrevligt och modernt hos nya Amalias

I våras meddelades att Amalias Café & Bistro i Gränna hade fått nya ägare. Duon Nicke och Tudde har drivit kafé i Sverige – och utomlands – tidigare och hamnade inför säsongen i Gränna. Restaurangen renoverades och öppnades i slutet av våren.

Så en av alla sommardagar besöker jag Gränna och bestämmer mig för ett besök på nya Amalias. Innanför entrén finns en stor disk/bar där dagens lunchmeny hänger. En salladsbuffé står uppställd och i montern finns olika mackor och bakverk.

Mitt val faller den här lunchen på kallrökt lax med hovmästarsås och färskpotatissallad. I priset 150 kr (som känns rätt saftigt) inkluderas redan nämnda salladsbuffé, kaffe och höga förväntningar.

Efter betalning får vi ett nummer, tar för oss av salladsbuffén innan vi sätter oss till bords inne i den större matsalen. Det jag gillar med lokalen är att den känns både hemtrevlig och modern på samma gång, en svår balans som kan vara svår att få till. Lokalen består av olika rum men där det finns gott om sittplatser.

Salladsbuffén består den här dagen av både tillagade, inlagda och råa grönsaker. Den är okej. Efter en lagom lång stund blir vi serverade maten vid bordet. Rätten ser ut precis som jag har föreställt mig, potatissalladen har mycket dressing och är tydligt smaksatt med senap. Det smakar gott även om smaken är stark. Hovmästarsåsen har en sötma som balanserar ut rätten bra. Den kallrökta laxen är inte så god som jag förväntat mig, den smälter inte i munnen utan ger lite tuggmotstånd. Med en tugga av varje del på tallriken smakar det bra, för sig är det inte lika bra.

När maten är uppäten är jag mätt och med det har besöket varit till belåtenhet. Kaffet efteråt smakar bra och bakverken i montern fortsätter att se inbjudande ut. Lokalen, både ute och inne, har fyllts med folk sedan vi börjat äta och det är ett härligt sorl i lokalen.

I slutet av juli kom Amalias Café & Bistro ut till försäljning på blocket.se. Enligt annonsen handlar det om hälsoskäl, så vem som utvecklar vidare Amalias är oklart. Kanske är det du, eller någon du känner, som driver Amalias vidare efter Nicke och Tudde?

Lämna ett svar