Hasse på Sjökanten skapar trevlig stämning

Uteservering, sol och trevligt sällskap. En svårslagen trio en sommarkväll. Och ett av alla ställen i Jönköping som kan erbjuda i alla fall den första komponenten är Hasse på Sjökanten.

Vid det här besöket är det fredag och solen värmer upp uteserveringen som är belägen mot Rocksjön. Uteserveringen består av olika delar – lägre bord och stolar, bänkar med mindre bord och några större vid sidan. En vanlig sommar är det fullt ös på Hasse på Sjökanten med livemusik och super-AW. Så är det inte i år, men det är ändå en bra stämning och ett band finns på plats för att spela musik.

Menyn är okomplicerad och bred, här finns bland annat klassisk Toast Skagen, risotto, flankstek och hamburgare. Mitt val faller på två rätter som går att få antingen som stor eller liten – klassisk Toast Skagen och grillad halloumi med sparris, ruccola och citron-aioli.

Vi beställer och efter en stund kommer kocken själv ut med maten. Han förklarar hur varmt det är i köket och sätter ner rätterna på vårt bord. Att kocken serverar maten själv förstärker känslan av en personlig stämning. Halloumi-rätten ligger något slarvigt upplagd på en fin tallrik i blåa toner. Den grillade, eller stekta, osten har fått sällskap av en eller högst två sparris, en sallad på ruccola, salladsblad, gurka, tomat, lök och vid sidan av ligger två klickar av aiolin. Över rätten är någon slags balsamico ringlat. Det känns som en kaxig uppläggning på något sätt.

Halloumin är fint tillagad och har kvar en mjuk kärna vilket jag gillar. Bitarna av osten är stora och tillsammans med en bit aioli och sallad smakar det bra. Det är enkelt, men gott. Dock hade det kanske varit bättre om rätten endast serverats med sparris och ruccola och inte övriga salladsingredienser.

Efter halloumi-rätten är det dags att smaka på Toast Skagen. En klassisk Toast Skagen kan man ju tycka ska smaka på ett visst sätt och att den borde vara likadan oavsett restaurang, men så är det ju inte riktigt. Jag vet hur jag vill att min skagen ska smaka och den här sticker ut lite. Framför allt lägger jag märke till att brödet som serveras till är ett grovt bröd, hur skagenröran smakar vitlök och att en liknande sallad som fanns i halloumi-rätten även ligger här. Den där salladen får mig bara att undra; varför?
Rätten är okej. Citronen hjälper till att balansera upp smaken men det är inte den bästa Toast Skagen som jag har ätit.

Vi stannar på Hasses hela kvällen och även om solen går ner är stämningen god. Hasse på Sjökanten skapar förutsättningar för att hålla avstånd och att umgås på ett okej sätt och med trevlig stämning, trots att ingenting är som vanligt.

Lämna ett svar