Gott, Grönt och bäst i stan

I våras öppnade Grönt på Östra Storgatan i Jönköping. Granne med Hovrättstorget och den italienska restaurangen La Locandiera erbjuder Grönt bland annat veganska och glutenfria alternativ.

När jag besöker Grönt för första gången är det fredagskväll. Det är tomt i lokalen och trots att det nog hade blivit en tidig stängning om vi inte kommit, blir vi varmt välkomnnade. Stort plus för det.

På menyn finns sallader, mackor och poké bowls och en hel del bakverk står i montern. Jag har redan bestämt mig för en bowl och väljer en variant med lax. Bredvid kassan finns tre kylar fyllda med olika typer av dryck. En av kylarna innehåller lokalt producerad dryck och jag väljer en kombucha från Bergströms i Bankeryd. Stort plus igen.

Vi beställer vid kassan, betalar och väljer ett högre bord en bit bort i lokalen. Jag gillar miljön. Den känns mysig och trendig på samma gång. Det påminner om andra veganska/gröna kaféer jag har besökt i världen och det känns som en genomtänkt inredning. Efter en stund serveras vi våra bowls. Jag blir positivt överraskad av mängden mat på tallriken – här snålas det inte. Stort plus nummer tre.

På tallriken finns bland annat färsk mango, avokado, soyabönor, rädisor, koriander, picklad rödlök, gurka, sushiris och marinerad lax. Det är fräscht och väldigt gott. Varje ingrediens har sin plats och helheten gör mig både glad och nöjd. Det bästa på tallriken är laxen. På andra ställen är laxen rå och utan någon smak, det är också gott, men den här är något helt annat. Jag frågar om marinaden och får veta att den består av soya, ingefära och lime. En perfekt blandning av surt och salt. Tillsammans med de andra ingredienserna i skålen blir det smakfest i munnen. Om det blir ännu ett stort plus? Jo, tack!

Vi sitter kvar en stund efter att maten är uppäten. Mätta, glada och positivt överraskade. Det finns andra ställen i Jönköping med samma fokus på grönt, men för mig är det här bäst i stan.

Lämna ett svar