För dig som vill ha taco – på riktigt

Likt krokusar ur snön på senvintern slog det förra året upp nya foodtrucks på Hovrättstorget och förvandlade torget till en ny restauranggata. Hittills i år har det dock varit sämre med den varan. När jag gick igenom stan senast var det enbart Spice it up som slagit upp sin knallorangea matvagn utanför Hovrätten.

Spice it up var tidiga, i Jönköpingska mått mätt, med att hänga på den kvalitetstacotrend som Jonas Cramby och gänget drog igång runt 2012 inspirerade av det amerikansk/mexikanska fusionköket i Texas. För er som tror att taco är blandfärs och kryddpåse kan jag hälsa er att the real deal är något helt annat.

Tidigare år har jag tyckt att deras tacoinspirerade lunchalternativ varit väldigt goda, och så fort jag nu såg den orangea vagnen bestämde jag mig för att göra ett besök. Deras lunch brukar vanligtvis bestå av tre alternativ: en taco, en köttgryta och en vegetarisk gryta. Då jag, sedan något år tillbaka, börjat älska koriander var tacon ett lätt val.

På tortillabrödet serverades denna gång en så kallad carnita (det vill säga en sönderkokt fläskkarrégryta med lite sötstarka inslag), picklad rödlök (hipstrigt värre), crème fraîche, koriander och så deras ljuvliga jordgubb-chili-salsa. Den är to-die-for. Jag lovar. Det blev en färggrann tallrik som smakade lika gott som den såg ut. Och trots att de två tacosarna kanske inte ser så mycket ut för världen tycker jag inte att du ska låta dig skrämmas – jag stod mig riktigt länge på lunchen.

I en matrecension kan det ju också vara på sin plats att säga något om stället. Just i detta fall kan det vara lite svårt, eftersom konceptet med foodtruck är att du får maten i luckan och sedan antingen äter den utomhus på Hovrättstorget eller tar med någon annanstans. Med andra ord så är ”stället” minst sagt väderberoende. En solig majdag kan det vara fem plus. En regnig dito kan det vara en överstruken geting.

Som du säkert har förstått så blev jag mycket glad när Spice it up återigen valde att parkera sin bil på Hovrättstorget, och det kommer att bli många tacoluncher där i sommar. Samtidigt kan jag inte annat än tycka att det är synd att inte fler matvagnar samlats där ännu. Är matvagnstrenden redan död?

Prisnivå:
Medel. En dagens kostar 85 spänn utan dricka. 95 spänn med. Ordinarielunchpriser i JKPG med andra ord, även om dryga 100-lappen för två taco kan kännas lite väl häftigt.

Stället:

Svårt att bedöma eftersom det är så väderberoende. Men matvagnen är ju snygg och det är trevligt med reaggetonerna.

Service:

Personalen som står och serverar maten i luckan är trevlig. Varken mer eller mindre.

Mat:

I mitt tycke har Spice it up den överlägset bästa tacon i Jönköping. I kategorin ”snabbmat” – en klar femma.

Slutbetyg:

Har du inte besökt Jönköpings mest mobila restaurang tidigare är det lätt värt ett besök. Om du, som jag, gillar riktig taco kommer du inte ångra dig.

Lämna ett svar