
Det är tisdag när jag premiärbesöker Mexik, Jönköpings nya tacoställe på Södra Strandgatan. Trots att det är tisdag är det hög och glad stämning i lokalen när vi öppnar dörren. En i personalen är snabbt framme och placerar oss vid ett bord.
På Mexik är det beställning via mobil som gäller. Smidigt för gästen, men sänker möjligheten för dialog mellan personal och gäst. Dock är Mexik noga med att vara närvarande i vår dialog och tipsar gärna om maträtter.
På menyn finns olika tacos, sides och burritos. En mix av kombinationer där alla låter spännande att testa. Vi bestämmer oss för att beställa in lite blandat och dela. Så på vår beställning hamnar majsröra, guacamole, birria tacos, birria burrito och fish taco. blandning av olika smaker och konsistenser.
Vi pratar en stund om dryck till men faller till slut för att gå ”all-in” på Taco Tuesday och testa en av Mexiks drinkar. Och det är drinken Paloma som serveras först. Paloma består av grapefruktjuice, Grape soda, limejuice och tequila och serveras med en kryddad kant. En drink som visar sig vara svår att inte dricka upp på en gång. Väldigt god med bra balans av de olika delarna!
En kort stund därefter serveras maten. Guacamole och majsröra med nachochips serveras först. Här är chipsen röda, svarta och gröna vilket höjer känslan av att det inte bara är vanliga gula tacochips utan något mer genomtänkt. Själva rörorna är goda; majsröran är främst stekt majs toppad med ost, lök och en hel del kryddor. Det är gott, men inget wow. Guacamolen har en hög syra som ger karaktär åt en annan klassisk röra.
Efter att vi snacksat på rörorna en stund serveras de andra rätterna. Jag börjar att smaka på burriton som vi har valt med välmarinerad birria-fyllning. Burriton är fortfarande varm när vi får den och den är sådär härligt mjuk. Det är en bra ratio mellan de olika ingredienserna med lite hetta. Varje tugga smälter i munnen och det är väldigt gott.
Mexiks birria tacos serveras, till skillnad från exempelvis fish tacon, med stekta krispiga bröd och en buljong att doppa tacon i. Buljongsåsen är god och ger en fin smak till tacon. Det långkokta högrevet är väldigt gott och möter med sin mjukhet det krispiga brödet på ett gott sätt. Smaken är syrlig med lite hetta.
Och så till slut den taco som skiljer sig mest mot de andra: Fish tacon. Pankofriterad torsk serveras på mjuk majstortilla med guacamole, kål, ananas, majo, koriander och lök. Här är ration lite mer knepig och den blir som helhet svår att äta på ett bra sätt. Kanske skulle brödet ha varit lite större? Eller fisken uppdelat på ett annat sätt? Smakmässigt är alla delar goda och skapar en salt-syrlig-krispig-mjuk-fräsch upplevelse.
När vi har ätit upp njuter vi en stund av stämningen i lokalen. Det är fortsatt mycket folk och musiken sprider en härlig stämning. Premiärbesöket på Mexik lämnar oss med en härlig känsla och viljan att gå dit igen och testa fler varianter och äta några igen. Ett gott betyg, bara det!
STÄLLET – 4
Lokalen är inredd med mycket färger, träpanel på väggarna och bord i sten. Det ger energi!
Det enda som sänker mys-stämningen är lådan på bordet med servetter, den hade kunnat vara roligare för att passa in.
SERVICE – 4
Beställning via telefon kan inte jämföras med det personliga mötet, även om det är smidigt. Här visar dock Mexik att det går att ha dialog trots det och vara personliga i de mötena.
MATEN – 5
Det blir en femma i betyg för maten, mycket för att i Jönköping finns i dagsläget ingen som slår Mexik i kategorin. Jag tycker råvarorna känns väl utvalda, konceptet är starkt i alla rätter och det är gott!
SLUTBETYG – 4
Det blir en väldigt stark fyra i slutbetyg. Maten är huvudpersonen, detaljer som mobilbeställning och lådan med servetter drar ner från fullpott. Men visst är Mexik väl värt fler besök än ett!