Ett välsmakande men otroligt oklart besök på 9Thai

Lokalen på Västra Storgatan som Jönköpingsbor kanske främst kopplar till Chili Thai, trots att Yonder huserade där i några år, har återigen blivit med thairestaurang. Sedan november ligger nämligen 9Thai här.

När jag premiärbesöker 9Thai är det söndag och lugnt i lokalen. Det sitter några sällskap och äter, men det är inga konstigheter att få bord. Kanske beror det mest på att lokalen är rätt stor…

Vi slår oss ner och får varsin meny. Den är sådär charmigt stökig och bred. Rätterna är indelade i olika kategorier och jag inser efter en stund att jag hade uppskattat en kategori med rubriken ”Våra favoriter”. Här hade jag uppskattat några tips på rätter som köket var riktigt vassa på.

Jag och mitt sällskap bestämmer oss för att beställa två rätter att dela på och en förrätt. Till förrätt blir det vegetariska vårrullar och till varmrätt väljer vi Massamancurry med räkor och en vegetarisk Panaengcurry, båda med ris till.

Barnet, den tredje personen i vårt sällskap, får sin mat först och en stund senare serveras även vår mat. Förrätten serveras först och istället för en portion med vårrullar får vi in två. Anledningen? Vår servitör förklarar att ”beställer man förrätt och varmrätt så får man en förrätt på köpet”. Otroligt oklart, men vi tackar och tar emot!

Vårrullarna är goda, men inget speciellt på något sätt. Enkelt och klassiskt.
En stund senare serveras varmrätterna. Vi får varsin liten tallrik att äta på, det är lite märkligt men fungerar.

När jag lyfter på locken till curry-rätterna doftar det väldigt gott! Båda rätterna ser otroligt goda och fräscha ut. Jag tar lite ris och börjar med att smaka på Massamancurryn. Jag tycker det är väldigt gott, mycket smaker och det känns vällagat. Mängden räkor i rätten är bra och de olika ingredienserna är fint balanserade.

Sedan är det dags att smaka på Panaengcurryn. Den är också väldigt god med mycket smaker! Att det inte är något protein i den här utan ”bara” grönsaker, märks inte alls. Tillsammans blir de båda rätterna en bra kombination och perfekt att dela på.

När vi har ätit en stund tar riset slut och vi ber om att få in en skål till. Personalen bekräftar beställningen men efter en stund har det fortfarande inte serverats, så vi frågar igen. Då blir svaret ”Riset är slut”. Det hela blir otroligt komiskt och känns väldigt väldigt konstigt. Hur kan riset ta slut på en thairestaurang…?
Vi avvaktar en stund och frågar sedan en annan i personalen, då finns det helt plötsligt ris… Men när riset serveras får vi veta att det inte är kokat utan stekt ris med lök. Vi förstår ingenting men säger att vi kan testa.
Det nya riset är okej (men smakar inte riktigt lika bra som det andra riset), vi äter upp och efter en stund är måltiden avslutad.

Ris-situationen och den otroligt oklara servicen gör att känslan av 9Thai är svårt att summera. På något sätt känns det både oproffsigt och komiskt.

Maten smakar absolut bra och miljön skulle jag ändå säga är mysig. Men servicen förväntar jag mig mer av…

Lämna ett svar