Ett besök värt att vänta på

En stor del av de konton jag följer på Instagram har med mat att göra. Där blandas stjärnkockar med utländska att-besöka-restauranger till lokala matställen. Ett av dessa lokala matställen är Flättinges gårdscafé som jag säkert följt på Instagram i drygt tre somrar. Men trots att jag har slagits av att det ser väldigt mysigt ut har jag inte lyckats hasa mig dit. Förrän nu, vill säga.

Flättinge ligger strax utanför Ölmstad, och med bil tog det drygt 30 minuter ut dit från centrala Jönköping. Kaféet, som drivs av tre systrar, ligger på en kulle och utanför breder sommargrönskande ängar ut sig. Självklart finns möjligheter att sitta ute i grönskan, men då vädret lämnade en del i övrigt att önska lockade inomhus mer.

På kaféet gick det att fylla magen med både lättare lunchalternativ och med fika. Jag började därför med ett stenugnsbakat bröd med räkfyllning och avslutade med en citroncheesecake. Till detta drack jag fläder- samt syrénsaft.

I smörgåspodden 80 väldigt goda mackor (baserad på Lasse Kronérs kokbok med samma namn) driver man tesen att smörgåsar ska ätas med händerna. Jag tycker egentligen att detta är en bra devis att leva efter, men insåg direkt att detta inte skulle vara möjligt med mackan här. Inte om jag ville undvika att tappa räkfyllningen på mina byxor. I stället blev det kniv-och-gaffel-linjen som gällde. När jag fått första tuggan i munnen förstod jag på riktigt inte varför jag väntat tills nu med ett besök. Brödet var otroligt gott och röran likaså. Och samma sak gällde även cheesecaken och saften. Cheescaken var så härligt mjuk och krämig som bara en bra cheesecake kan vara, med bra balans mellan botten och fyllning.

Samtidigt bidrog miljön ytterligare till att förstärka upplevelsen. Det är mysigt att sitta i timmerstugan med regnet smattrande mot rutan och blicka ut.

Vad drar jag då för lärdom av det här? Kanske att jag borde besöka fler av de matställen jag följer på Instagram. Blir jag så här positivt överraskad varje gång är det helt klart en bra idé.

Prisnivå: Medel. Mackan kostade 65 spänn. Cheesecaken 35 och saften 20. Och det var mycket mättnadskänsla för pengarna.

Lämna ett svar