En vegansk Oas mitt i Jönköping

I juli öppnade Jönköpings fjärde kafé med vegansk mat och bakverk på menyn. Oas startade i Kalmar, öppnade sedan i Växjö och har nu alltså tagit sig till Jönköping.

Nära Östra centrums busshållplats och i ett av de gamla trähusen ligger Oas, lokalen har tidigare tillhört Kaffebönan för den som kan sina Jönköpings kaféer. Lokalen är mysigt inredd med glada men lugna färger, mycket gult, och utöver lokalen finns även uteserveringen på innergården kvar. Spontant känns inredningen, både inne och ute, som en lugn oas mitt i centrum. På menyn finns bland annat smoothiebowls, wraps, sallader och fika. Oas serverar även lunch och brunch (fast de kallar den vrunch).

Det är oerhört svårt för mig och mitt sällskap att välja något från menyn, men till slut väljer jag en smoothiebowl med namnet ”Cherry”. Enligt menyn innehåller den utöver körsbär även banan, mango och kokos. Bakverken ser för goda ut för att inte testas så jag och mitt sällskap delar på en cheesecake med jordnötssmör och banan samt en med körsbär och kakao. Båda två är veganska och glutenfria.

Vi får med oss bakverken direkt och slår oss ner på innergården för att vänta på våra bowls. Det tar en ganska lång stund men sedan serveras de till bordet. Första intrycket slår alla förväntningar och det ser både fint och gott ut. Minst sagt fotovänligt.

Min bowl är varmt rosa i färgen och toppad med en hel del, bland annat kiwi, granatäpplekärnor, mandel och kokos. Som helhet är bowlen god. Konsistensen är fin och det finns, som tur är, inga bitar i. Smaken är len, dock tycker jag inte att körsbären märks särskilt mycket. Men det är gott. Mitt sällskap äter en bowl med namnet ”Strawberry” och den smakar betydligt mer tydligt av jordgubbar.

Bakverken har vi hunnit äta innan bowlsen serveras men det är en bit kvar som vi äter upp efteråt. Båda två varianterna av cheesecake vi har valt är goda. Det är mycket smak i båda två, men smaken av jordnöt dröjer kvar efteråt vilket är trevligt och kakaon i den andra är mer djup. Jordnötssmör-kakan hade dock varit ännu godare med en liten nypa salt på, tror jag.

Skålarna är tömda och tallrikarna skrapade när vi lämnar Oas för den här gången. Min premiär var lyckad och jag ser framemot fler besök. Dels för att testa fler rätter på menyn och dels för att njuta mer av den Oas som växer fram mitt i Jönköping.

Lämna ett svar