En spretig – men ganska god – lunch hos UpStairs

I april 2021 öppnade UpStairs i lokalen på Nygatan som tidigare tillhört Pallas Athena. Trots att det är ett år sedan har det först nu blivit ett premiärbesök för mig. Bättre sent än aldrig, typ.

Vi går upp för den korta trappan och kommer direkt in i den stora lokalen. Den är ljus, med stora kristallkronor i taket och i mitten en klassisk buffé-möbel. Utmed ena sidan finns en bar som vi tar kliven mot.

Dagens lunchmeny är bred – på hemsidan utlovades pannbiff, grillad kycklingfilé, panerad torsk, pasta med rostbiff och pizzabuffé. Utöver det en sallads- och tillbehörsbuffé. Som ovan beskriver ett ganska spretigt utbud, men som också gör det lätt att passa många i ett sällskap.

Vi betalar och jag frågar hur det går till nu. Personen bakom disken tittar frågande på mig och säger sedan; ”Ja, bakom er är maten, där borta är dricka och här bredvid finns efterrätt”. Enkelt och tydligt. Men tonen är ointresserad och informationen kommer inte utan att jag frågar.

Jag tar en bricka med tallrik och bestick och tar ett varv runt buffén. På den ena sidan finns libanesiska rätter som tabbouleh, aubergineröra och hummus. På andra sidan mer klassisk salladsbuffé. Längst ner finns det varma – ena sidan ris, bulgur och olika typer av potatis, andra sidan fisk och kött.

Min taktik blir en blandning av favoriter från det libanesiska köket, lite ris, lite bulgur och den panerade fisken. När tallriken är full infinner sig buffé-känslan av att saker saknas, men bra då att det går att ta en runda till.

På min tallrik är det de libanesiska delarna som sticker ut. Smakerna är bekanta och tillsammans med bulgur och ris är det gott. Fisken är vad det är, inget som får mig att jubla men absolut godkänd. I runda två smakar jag på en pannbiff och den är tyvärr rätt smaklös.

När maten är uppäten tar vi kaffe och jag testar ett nytt bakverk. Under den rosa toppingen döljer sig ett ganska kraftigt lager av vad jag tror är vispad äggvita, inuti finns en sockerkaksliknande kaka med två olika fyllningar. Det är ett bakverk som inte är speciellt sött, vilket är gott på ett sätt.

Sammanfattningsvis blir besöket på UpStairs något i stil med ”spretigt men ganska gott”. Här finns något för alla och de libanesiska smakerna sticker ut.

Lämna ett svar