En smakfull förfining och uppdatering av klassiska Anna Gretas

I maj 2022 bytte tapasrestaurangen Anna Gretas ägare efter drygt 20 år. I många år körde Anna Gretas på ett framgångsrikt koncept med tapas på kvällstid och husmanskost till lunch. Menyn var nästintill oförändrad i flera år och Anna Gretas blev ett säkert kort-ställe. Så när ägarbytet skedde ställde jag mig frågan; hur blir det nu?

Så där lite mer än ett år senare besökte jag Anna Gretas för en middag. Sedan ägarbytet har jag besökt restaurangen vid Västra torget flera gånger vid lunchtid, men inte tagit mig dit kvällstid. Förrän nu då.

Vi har bokat bord och har med oss hund så vi får ett bord lite avsides. Eller ja, i den lilla, mysiga, lokalen är det svårt att sitta avsides men bordet passar både oss och den fyrbente perfekt.

Det första jag inser att de nya ägarna har gjort är att de har förhöjt lokalen. Nya gardiner, ommålat, andra inredningsdetaljer men i övrigt lika. En smakfull förbättring och uppdatering av en lokal som fungerat fint i många år och inte minst ett väldigt bra sätt att förvalta restaurangens arv.

På menyn finns fortsatt tapas och musslor. Lappar att fylla i står på borden och vi dyker ner över menyn. Jag försöker hitta några klassiska Anna Gretas-rätter för att prova och lyckas identifiera kycklingflöjten som nu är miniburrito och fetaost med melon som nu är melonsallad. Förutom redan nämnda rätter väljer jag även att beställa manchego-ost med fikonmarmelad, oliver, pimiento de padrón och musslor med vitlök och persilja.

Vi fyller i våra lappar och beställer en kanna sangria till våra tapas. Den röda sangrian serveras först och den skapar precis den där känslan av semester, sommar och sol som jag förväntar mig. En liten stund senare kommer tapasen in. Jag noterar att porslinet är nytt och det känns fräscht och självklart. På en tallrik bredvid serveras de gröna musslorna med några bitar bröd.

De enklare rätterna på min tapas-tallrik är klockrena. Oliverna är av sorten nocellara del belice och bara det är extra trevligt. De gröna mini-paprikorna med salt, det vill säga Pimiento de padrón, är bra friterade och lagom salta. Melonsalladen består av två olika sorter, lime och mynta. Det enda jag saknar till melonen är den syrliga fetaosten som balanserade upp sötman på ett fint sätt tidigare. Även manchego-osten och fikonmarmeladen är gott och blir en perfekt avslutning på måltiden för min del.

De två rätterna som sticker ut är miniburriton som alltså är en uppdatering av kycklingflöjten som tidigare funnits på menyn. Burriton med kyckling, ost och paprika serveras med pico de gallo och guacamole. Det är ostigt och väldigt gott. Ännu ett exempel på hur de nya ägarna har förfinat ett redan bra koncept.

Och musslorna då? Ja, de är gratinerade med vitlök och persilja och smakar så där gott som det alltid har gjort på Anna Gretas. Brödet som är så otroligt mjukt doppas med fördel i musslornas skål och det är väldigt gott.

Vi mm:ar oss igenom besöket och dricker glatt upp sangrian. När det är dags för oss att lämna Anna Gretas för den här gången har nya gäster tillkommit och en härlig stämning sprider sig i lokalen. Det känns helgigt, familjärt och varmt. Anna Gretas är fortfarande Anna Gretas, men smakfullt uppdaterat och förfinat vilket kan göra att den klassiska restaurangen kan fortsätta servera tapas i många år till.

STÄLLET – 4
Den lilla lokalen gör att det känns familjärt. Små uppdateringar i lokalen ger Anna Gretas en ny känsla och look vilket bara förhöjer upplevelsen.

SERVICE – 4
Väldigt trevligt, på tårna och välkomnande. Det känns varmt och familjärt även i dialogen med personalen!

MATEN – 4
Även maten känns smakfullt förfinad och uppdaterad. Klassiska tapas-rätter har förbättrats och andra har tillkommit. Väldigt gott!

SLUTBETYG – 4
Anna Gretas får en fyra i betyg. Det är gott, väldigt trevligt och mysigt. Jag blir glad av att ett klassiskt hak i Jönköping får möjlighet att fortsätta vara kvar.