En oväntat god lunch i Vaggeryd

Det brukar ju heta ”Plötsligt händer det”. Och även om det kanske främst förknippas med Triss-lotter tycker jag att det går att använda i lunchsammanhang. För det är inte ofta ett nytt lunchställe besöks och det är riktigt bra. Men så plötsligt händer det – den här gången på Restaurang SPIS i Vaggeryd.

Just den här dagen är det blå himmel, strålande sol och en senare lunch i Vaggeryd står på mitt schema. Menyn bakom baren, och kassan, skvallrar om att dagens rätt är fisk. Eller mer exakt pocherad torskrygg med dillslungad potatis, blomkål, bacon och kapris samt vitvinssås. En rätt som får mina smaklökar att jubla redan innan måltiden har börjat. En riktigt bra tillagad torsk med riktigt bra tillbehör är svårslaget, enligt mig.

Hos SPIS, eller vi håller oss till Spis nu tror jag, beställs lunchen i baren, betalas och sedan får gästerna en flagga med ett nummer. Efter beställning får lunchgästerna med sig en glasflaska med antingen vatten eller lingondricka och utmed en vägg står en salladsbuffé med hembakat bröd.

Brödet smakar väldigt bra och smälter i munnen. Det tillsammans med den enkla salladen ökar hungern och suget efter lunchrätten. Efter en precis lagom lång stund serveras lunchen till bordet. En detalj som jag verkligen uppskattar. Även om jag förstår att buffé är smidigt på alla sätt är det något speciellt med bordsservering. Att få känna sig lite viktig som gäst och slippa stressa är en viktig del.

När maten står framför mig doftar det väldigt gott. Jag kollar på torsken och ser att den faller isär precis som jag vill och har den där fina blanka insidan. Jag får ihop en första tugga som innehåller en del av allt på tallrik. Och mm! SÅ gott. Såsen är både smörig och salt på något sätt, smaken påminner nästan om kaviar. Tillsammans med potatisen, fisken och blomkålen dansar smakerna runt i munnen. Riktig lunchlyx.

Jag njuter av varje tugga men får till slut erkänna att maten är slut. Hungern är mättad och det enda som saknas är en kopp kaffe. Det visar sig att Spis även imponerar vid kaffedelen – här serveras det nämligen hembakade småkakor som avrundar lunchen på ett perfekt sätt.

Nöjd och mätt lämnar jag Spis för den här gången och går ut i solen. Tack Spis för en oväntad, vällagad och riktigt god lunch!

Lämna ett svar