En guidad matvandring utan mat

Att besöka flera restauranger på en kväll och få en bredare upplevelse är det nya svarta. Eller ja, nästan i alla fall. Tidigare i höstas arrangerades Matnatten och sedan flera år tillbaka finns Guided Food Walk. Det här är en recension av det sistnämnda.

Guided Food Walks koncept är enkelt. En kväll i Jönköping med historia och mat. Det utlovas guidens favoritrestauranger så förväntningar är höga hos mig och mitt sällskap. Kvällen kostar 790 kr och i det priset ingår mat, dryck och upplevelsen.

Samling är på Stora Hotellet i receptionen. När vi kommer dit är det flera nyfikna personer i entrén. Vi antar att alla ska med matvandringen. En stund efter utsatt tid kommer kvällens guide, Patrik Hertelendy. Vi samlas i en av lokalerna bredvid receptionen. Här får vi veta kort om konceptet samt ett glas Vita vinbär från Rudenstams.

Sedan går vi i samlad trupp upp för trapporna i hotellet. Guiden samlar oss i en korridor för att filma och fota en låååång skål. Sedan går vi in i Spegelsalen. Efter rundturen i Stora Hotellet tycker vi att det är dags för mat. Vi är hungriga. Väldigt hungriga.

Men ingen mat i sikte. Utanför hotellet delas vi upp i två grupper. Vi är 27 st i gruppen som jag hamnar i. Rätt många… Vi promenerar genom stan. Stannar vid en staty, ett hus och får berättat saker om Jönköpings historia – dock utan källhänvisning så jag blir lite skeptisk till sanningshalten… Vi hamnar i höjd med Östra centrum och går in på en innergård. Där står uppvärmd äpplemust med fröknäcke och parmensankex uppdukat. Det varma smakar gott efter en promenad, men det är ju inte mat…

Jag ska inte avslöja alla detaljer och med det förstöra någons planerade upplevelse av Guided Food Walk. Men efter innergården besöker vi en butik och får höra om deras verksamhet. Vi går vidare genom höstkvällen och hamnar till slut på Grand Hotel. 

Och här – en rätt lång tid in i kvällen – får vi vår första mat. Grand serverar en tallrik med en mini-trerätters. Toast Skagen, renrostbiff med tillbehör och chokladfoundant. Det smakar helt okej. Rätt gott, men det är nog mycket tack vare hungern. Besöket på Grand är trevligt. 

Om den första delen av kvällen består av mycket vandring är det nu dags för en kort sväng. Vi går från Grand till La Locandiera. Här serveras olika typer av chark, risbollar och ost. Det är avslappnat, gott och trevligt. Men det känns mer som en förrätt? Hela besöket känns som ett första besök på en kväll.

Vi lämnar den italienska restaurangen och svänger runt hörnet in i ett äldre hus. Här träffar vi en förening och får höra om deras arbete. Intressant och för mig som Jönköpingsbo är det kul att se och höra om något, för mig, helt nytt.

Sedan samlas vi på Hovrättstorget. Här serveras vi glass från Grenna glass. Kall glass och kall höstkväll ger en huttrande upplevelse där smaken i glassen inte kommer till sin rätt. Här tror vi att matvandringen är slut och vi pratar om vi ska äta pizza eller hamburgare efteråt.

Men då överraskar vår guide med att det finns ett ställe till att besöka. Vi styr stegen tillbaka mot Väster och går in på Cyrano. Här dukas pizza upp och vi får äta oss mätta av Pizza Bianco med päron, honung och bluecheese-ost. Gott. Och värmande efter glassen.

Kvällen avslutas med att vi får en polkagris med Guided Food Walks logotyp. Jag och mitt sällskap sitter kvar på Cyrano en stund till och lämnar sedan.

Jag tycker att matvandringen var en kul grej. Men för mig är det för lite mat. För få restauranger besöks och många besök känns för sponsrat. Det känns inte äkta. Och det tycker jag är tråkigt.

Jag antar att många som besöker Guided Food Walk inte kommer från Jönköping och om det här är den enda bilden de får, känns den inte rättvis. I Jönköping finns så mycket mer. Både historiskt och i nutid.

Varje Guided Food Walk sägs vara unik. Så vem vet; kanske hamnade jag bara på en sämre runda…

One thought on “En guidad matvandring utan mat

 1. Hej Alice,

  Så roligt att du följt med på en av våra turer och tack för recensionen, även om det inte blev full pott från dig just denna gång.

  Precis som du säger så är tanken att varje kväll och tur kunna presentera nya platser, smaker och upplevelser för att låta så många som möjligt vara delaktiga och bidra med att visa upp vårt Jönköping men också för att kunna bjuda återkommande gäster på nytt.

  Lite busigt o roligt är det också att inte alltid följa traditionella förrätt-varmrätt-dessert upplägget och istället kasta om och överraska med något som inte är förväntat.

  -Kanske som du fick uppleva en mysig upptänd innergård uppdukad med varm lokalproducerad dryck i handdrejade muggar eller rent av en framkörd glassbil i vintertid med hemlagad glass!

  Kulturella inslag är också en favorit att få bjuda på 🙂

  Vi har glädjen o äran att ha många återkommande gäster lokala som tillresta från när och fjärran förväntansfulla på nya upplevelser och överraskningar och ser redan nu fram mot att med kollegor hälsa dig välkommen till en ny tur snart igen!

  Varmaste hälsningar,

  Patrik Hertelendy och alla som bidrar till GuidedFoodWalk.com

Lämna ett svar