En favorit som alltid levererar

”Va, kan man verkligen äta där?”

Ja, så sa faktiskt en bekant till mig när jag berättade att jag hade valt att njuta av en middag på Ester Kök & Bar. Anledningen till att personen frågade var för att Ester är en restaurang som tillhör John Bauer Hotel och är kanske inte det första man tänker på när det är dags för middag i Jönköping.

Men det är faktiskt något jag tycker är väldigt konstigt. Låt mig utveckla.
Esters lokal är för det första, enligt mig, väldigt mysig. Restaurangen är inte särskilt stor och varje bord är på ett härligt sätt just ett eget bord, inte jobbigt nära något annat. Det gäller framför allt de bord som är placerade mot Södra Strandgatan, där kan man nämligen på ett lite storstadsaktigt sätt titta på människor som går förbi.

Utöver lokalen som jag då alltså tycker är väldigt mysig har både servicen och maten alltid varit femstjärnig när jag har besökt Ester. Servicen för att personalen alltid på ett trevligt, avspänt och kunnigt sätt både tar emot bordsbeställningar, placerar en till bordet och serverar mat och dryck på ett utmärkt sätt. Men kanske har det att göra med att restaurangen är lagom stor? Det känns som personalen har koll på exakt alla gäster och då blir det självklart enklare att skämta personligt och behålla ett avspänt tilltal.

Maten då? Ja, som jag skrev tidigare har jag aldrig blivit besviken. Tidigare har Ester valt att köra tapas, men har nu ändrat till ”mellanstora rätter, så för att bli mätt och glad rekommenderar vi att man tar ett par rätter per person” (obs taget direkt från restaurangens hemsida). Ett kul koncept tycker jag och även bra om man som jag ofta ingår i ett sällskap där alla har ätit olika mycket innan och där alla oftast är olika typer av matätare (vissa äter mycket, andra äter lite och så vidare).
Ett genomtänkt koncept skulle jag säga, helt enkelt.

Just den här kvällen fastnade jag direkt för två rätter på menyn – Pankofriterade havskräftor från Västkusten och Citronrisotto.
Så jag inledde måltiden med havskräftorna som serverades med apelsinsmörsås och glaserade morötter. Och det var S Å gott. Ni vet när man äter något och man inte vill att det ska ta slut så varje tugga är pytteliten? Och när man äter upp varje droppe av såsen? S Å gott var det.
Den krispiga pankofriteringen passade perfekt med havskräftans mjuka och salta smak. Tillsammans med apelsinsåsen och morötterna gjorde det att smaklökarna jublade.

Men efter den rätten var jag inte mätt. Jag funderade ett tag på att ta in ytterligare en tallrik av havskräftan men det kändes ju ändå lite tråkigt… Så det fick bli en citronrisotto. Det jag funderade på när jag såg rätten på menyn var om man lyckas smaksätta med citron utan att det bara smakar surt. Och det hade Esters kock gjort. Det smakade så mycket citron, men utan att bli surt. Väldigt god risotto. Verkligen.

Som ni förstår är Ester ett väldigt bra ställe att avnjuta en middag på. Servicen, maten och lokalen är för mig en riktig fempoängare.

Prisnivå: Havskräftan kostade 165 kronor och risotton 115 kronor så det där med mer mat för pengarna tycker jag ändå känns rimligt om man jämför med en förrätt + varmrätt på en annan restaurang.

Stället:

Lokalen är riktigt bra, lagom stor som sagt. Kanske att inredningen är lite opersonlig? Lite hotellig känsla.

Service:

Det här är service! Avspänt, trevligt och personligt. Gillar även atmosfären som personalen lyckas skapa i restaurangen.

Mat:

Kul koncept och riktigt bra mat! Kan tillägga att hamburgaren som jag har testat tidigare även den är värd höga poäng.

Slutbetyg:

Min första femma? Ja, men typ. Ester är en favorit som alltid levererar.

Lämna ett svar