Är Munken ännu en vanlig pizzeria?

Söndag igen och ingen i mitt sällskap orkar laga någon mat. Och istället för att gå till en ”vanlig” pizzeria tänker jag att det är dags att testa Munken JKPG. Restaurangen som blev till när ägarna till Taste of Beirut ville ändra sitt koncept. Förändringen innebar bland annat pizza på menyn och namnbyte. Och en uppdatering av lokalen.

Första intrycket när vi kliver in genom dörren är ”trött”. Det står en i personalen bakom den stora disken, pizzabänken, som knappt ser upp på oss. Han kämpar med att få ur sig ett hej och frågar sedan om vi vill äta där eller ta med. Det sistnämnda svarar jag och vi får varsin meny.

På menyn finns ”vanliga” pizzor som Vesuvio och Kebab, men även vita pizzor med exempelvis Löjrom. Utöver pizzor erbjuder Munken även kebabrätter, sallad och några av deras tidigare libanesiska varmrätter. Men det är ju söndag, så vårt val faller på tre pizzor – en klassisk kebabpizza, en vegetariana och en vit med löjrom.

Vi beställer, betalar och slår oss ner i soffan. Det sitter några gäster i restaurangen och det är en mysig atmosfär. Vissa väggar och disken består av stora bilder som skapar en speciell känsla i lokalen. Känslan av kvarterskrog är stark. Vi väntar en lagom lång stund och får sedan våra kartonger. Nämnvärt är väl kanske att Munken kör egna pizzakartonger med logotyp på, något slags plus i kanten för det.

Väl hemma är vi riktigt hungriga och slänger oss nästintill över maten. Kebabpizzan är klassisk med kött och sås fint ringlat över. Vegetarianan består av grillad paprika, aubergine och zucchini och är toppad med ruccola. Och löjromspizzan har en bas på créme fraîche och har parmesan, rödlök, gräslök och löjrom som topping. Allt ser väldigt gott ut och visar sig smaka bra också.

Jag äter mest av Vegetariana och den är väldigt god. De grillade grönsakerna som också är inlagda på något sätt ger en djup och syrlig smak. Tillsammans med degen, tomatsåsen, osten och ruccolan möts de på ett fint sätt. Degen är väldigt god och är något tunnare än en klassisk pizza.

Även Kebabpizzan är god. Det är mycket topping men utan att bli för tung. Den tunna botten balanserar upp. Och den vita pizzan har mycket smak från alla delar och är bra balanserad.

Premiärmåltiden från Munken är gjord och den spontana känslan efteråt är att de erbjuder en bra mix mellan vanlig pizza och mer ”lyxig”. En kombination som kan vara svår att skapa men som Munken gör på ett fint sätt. Det i kombination med en mysig lokal gör att jag gärna kommer tillbaka och testar andra delar av menyn.

Lämna ett svar