Nya Pique Nique saknar personlighet och finess

december, 2022

Utan någon större sorti bytte Pique Nique, kvarterskrogen i hörnet Gjuterigatan/Klostergatan, ägare efter flera år. Jag, som har besökt Pique Nique, många gånger för lunch, middag och AW och alltid uppskattat det personliga, avslappnade och vällagade blev såklart nyfiken på att se hur de nya ägarna justerat konceptet.

Så en vardagslunch blev det premiärbesök. Till skillnad från hur en lunch hos Pique Nique brukade vara, är lokalen nästintill tom när vi går in i lokalen. Jag stiger fram mot den nybyggda disken och studerar dagens meny. Den här dagen serveras bland annat Köttbullar med mos och gräddsås, Stekt strömmingsfilé och den klassiska chèvresalladen.

Bakom disken står en i personal som inte säger ett ord när vi kliver in i lokalen. I köket bakom står ännu en i personalen. Ingen säger hej. Ingenting. Inte ett ljud, utan bara en tom blick. Redan där känner jag hur de tidigare ägarnas välkomnande energi är som bortblåst. Väldigt tråkigt.

Jag beställer och väljer att testa köttbullarna. Det känns som en bra testrätt. Efter betalning och val av bord går jag tillbaka för att ta lite sallad. I skålen är det bara salladsblad upplagt. Jag tar en tallrik, några blad och traskar tillbaka till vårt bord.

Bladen är goda, men visst hade det varit gott med en bit gurka eller tomat till. Efter en liten stund serveras maten till vårt bord. Min tallrik är fylld till bredden av fyra delar; köttbullar, potatismos, gröna ärtor och lingon. När jag tittar på tallriken känns den trygg och väldigt mycket husmanskost. Efter en liten stund ser jag hur fettet börjar visa sig tydligt, det är nästan så det skär sig mellan de olika delarna. 

Jag börjar med att smaka en bit av köttbullarna. De är kompakta, generösa i storleken och har en god smak. De är väldigt välstekta och nästintill torra i mitten. Men smaken är bra.

När jag smakar potatismoset känns det väldigt hemlagat, gott! Dock upptäcker jag efter en stund stora klumpar i moset och det är något jag inte tycker om… 

Som helhet är det trygga smaker och det smakar som förväntat. Men det saknar den finess som jag tidigare upplevt på Pique Nique. Ärtorna, lingonen, potatismoset och köttbullarna tillför sin del. Men rätten är mäktig och jag får ta några pauser innan maten är uppäten. Hunger är inget jag drabbas av den eftermiddagen…

Vi avslutar lunchen med en kopp kaffe. Lokalen är ännu mer tom när vi lämnar Pique Nique för den här gången. Personalen säger knappt hejdå och ännu en gång blir det tydligt att det var de förra ägarna som tillförde något extra här.

Lunchen är otroligt mättande och okej i smak. Men som helhet blir det här besöket bara en besvikelse jämfört med hur det tidigare var. Det personliga mottagandet, värmen och den familjära stämningen är borta. Nya Pique Nique saknar med andra ord både personlighet och finess.

Stället:

Ser precis likadant ut som tidigare. Inget är ändrat mer än disken vid köket som är nybyggd och den passar inte in i stilen, tycker jag.

Service:

Dåligt. Inte ett hej, inte ett hejdå. Opersonligt, trött och oinspirerat.

Mat:

Det smakar okej. Mängden mat och fett sänker upplevelsen. Som helhet duger det, men inte mer.

Slutbetyg:

Det blir en tvåa i betyg. Lokalen, som är likadan som tidigare, och maten höjer betyget från en etta. Jag hoppas för de som går hit, att detta bara var en dålig dag...

    Skriv en kommentar

    * Copy This Password *

    * Type Or Paste Password Here *